Medya Arapçası Öğrenme Yöntemleri
Medya Arapçası Arap dünyasındaki gelişmeleri takip etmek ya da Arapça basın faaliyetleri yürüterek bu sahada kariyer yapmak isteyenlerin önem vermesi gereken bir noktadır. Ayrıca YDS ve YÖKDİL gibi sınavlarda çıkan metinler ve kelimelerin bir kısmı medya Arapçasına aittir.
- Arapçaya Dair Her Şey - 11 Ocak 2022
- İlahi Dinlere Göre Başörtüsü Meselesinin Değerlendirilmesi - 10 Ocak 2022
- Arapça Sözlük Kullanım Teknikleri - 8 Aralık 2021
İçindekiler
Medya Arapçası Öğrenme Yöntemleri
Medya Arapçası, adından da anlaşıldığı gibi medya, sosyal medya, gazete, haber ve radyo dilidir. Modern Arapçanın bir parçasını teşkil etmektedir. Bu dilde kullanılan kelimeler ve kavramlar, klasik dile göre farklı anlamlar kazanmıştır. Arap dünyasındaki gelişmeleri takip etmek ya da Arapça basın faaliyetleri yürüterek bu sahada kariyer yapmak isteyenlerin önem vermesi gereken bir noktadır. Ayrıca YDS ve YÖKDİL gibi sınavlarda çıkan metinler ve kelimelerin bir kısmı medya Arapçasına aittir. Dolayısıyla bu sınavlarda başarı sağlayabilmek adına emek sarf edilmesi gerekir. Bu yazımızda medya Arapçasına çalışırken uygulayabileceğiniz teknikleri ve örnek bir çalışma çizelgesi paylaşacağız.
Kelime Çalışmaları
Arapça öğrenimi esnasında edinilen kelime bilgisi çok iyi bir seviyede olsa da medya dili için ayrıca kelime çalışmaları yapılmalıdır. Medya ve basın diline ait kelimeler için aşağıdaki kaynakları kullanabilirsiniz:
a- Arapça Medya Lügatı, Eşvak Behjet
b- el-Halil Medya Sözlüğü, Halil Uysal
c- Sık kullanılan Arapça-Türkçe kelimeler için indirilebilir dosya içeriği için
d- Alternatif bir kelime kaynağı için tıklayınız.
Kelime ezberleme ve akılda tutma teknikleri için şu yazımıza göz atabilirsiniz: “Arapça Kelime Ezberleme Teknikleri“
Arapça Medya Makaleleri
Farklı kaynaklardan derlediğiniz medya metinlerine çalışmak son derece önemlidir. Bilmediğini kelime, terkip ve kullanımları bir yere not etmeyi unutmayın. Aşağıdaki kaynakları çalışmanızda kullanabilirsiniz:
a- Siyaset ve Medya Arapçası, Hedaya İbrahim-Suwayfi Fahi
b- Medya Arapçası, Tahsin Deliçay
c- Medya Arapçası Okumaları, Abdüssamet Bakkaloğlu (YouTube)
Arapçaları metinleri daha hızlı nasıl okuyabileceğinizi öğrenmek için tıklayın.
Arapça Kalıp İfade Ezberi

Dil öğreniminde kalıp kullanımlar, her zaman enerji tasarrufu sağlar ve zaman kazandırır. Medya Arapçasında artık klişe haline gelen pek çok kalıp bulunmaktadır. Çalışmanızın bir bölümünü bu tür kalıp ifadelere ayırmak yararınıza olacaktır. Aşağıdaki kaynaklardan istifade edebilirsiniz:
a- Uygulamalı Basın Arapçası, Nurettin Ceviz
b- telaffuz.com, Basın Arapçası Kalıplar Serisi
Paragraf Ezberi
Medya Arapçasının üslubuna alışabilmek ve kulak hafızanızı geliştirebilmek adına paragraf ezberi iyi bir yöntemdir. Çalıştığınız metnin herhangi bir yerinden seçtiğiniz 3-4 satırlık cümleleri ezberlemek, medya Arapçasını öğrenme noktasında size hız kazandıracaktır.
Haber Sitelerinde Gezinti
Telefonunuzda kullandığınız haber sitelerinin varsa Arapça uygulamalarını edinebilirsiniz. Ya da haber okuduğunuz sitelerin, Arapça uzantılarını ziyaret edebilirsiniz. Türkçe haber okumayı ne kadar çabuk terk ederseniz, medya Arapçasına o kadar hızlı adapte olabilirsiniz.
Aşağıdaki siteler bu noktada işinize yarayacaktır:
a- TRT Arapça
b- Al-jazeera
c- RT Arabic
d- Skynews Arabia

Haber İzleme ve Dinleme
Arapça öğreniminin olmazsa olmaz bir parçası olan dinleme ve izleme aktivitelerini medya Arapçası öğrenirken yapabilirsiniz. Türkçe kanallar yerine Arapça kanalları tercih edebilirsiniz. Türkiye’deki haberleri Arapça olarak alabilirsiniz. Aşağıdaki kanal ve siteler ülkemizdeki haberleri Arapça olarak yayınlamaktadır:
Medya Arapçası Çalışma Çizelgesi

Medya Arapçasına verimli şekilde çalışabilmeniz için kendinize ait bir düzen oluşturmanız gerekmektedir. Kişisel çalışma çizelgenizi hazırlayarak istikrar sağlayabilirsiniz. Sizler için örnek bir çizelge hazırladık. YDS ve YÖKDİL çalışmalarınızın bir parçası olan medya Arapçasını aşağıdaki çizelge ile sürdürebilir ya da bu çizelgeyi örnek alarak yeni bir çizelge hazırlayabilirsiniz.
Her gün 5 kelime ezberi
Diğer kelime çalışmalarınızla beraber 5 kelime ideal olsa da neticesini uzun vadede gösterecektir.
15 dakika makale okuma
Elinize aldığınız metnin tamamını bitirmenize gerek yok. Önemli olan ayırdığınız vakti verimli şekilde kullanmak ve odaklanarak çalışmaktır.
20 dakika haber izleme veya dinleme
İster açın videoyu izleyin, ister gözlerinizi kapatın dinleyin, fark etmez. Ama her gün 20 dakikanızı mutlaka bu faaliyete ayırın. Faydasını çok kısa zamanda göreceksiniz.
15 dakika kalıp ifade ya da paragraf ezberi
Kalıp ve paragraf ezberi, yürüyüş esnasında, bir yerden bir yere giderken de yapılabilecek bir çalışmadır. Bu yüzden ezberlenecek yerleri not defterinize kaydederek farklı bir işle uğraşırken de yapabilirsiniz.
10 dakika sitelerden haber okuma
Haber okuma görevinizi, yemek yerken, hava alırken, kahve içerken yapın. Ekstra vakit ayırmanıza gerek yok. Boş zamanlarınızı bu aktiviteyle değerlendirebilirsiniz.
Unutmayın dil, yoğun bir ilgi ve alaka ister. Nankördür, biraz uzaklaşırsanız hiç emek vermemişsiniz gibi hissettirir. Bu yüzden salt ezber ve öğrenimden öte, meleke haline getirebilmeniz gerekir. Tabi bu da yılmaz bir kararlılık, tükenmez bir sabır ve onulmaz bir istikrar ile gerçekleşir.
Bu makaleyi okuyanlar için tavsiye yazı: “Arapça Dinleme Pratikleri“