e-Medrese

Nasıl Arapça Öğrenebilirim?

18.11.2021

Nasıl Arapça Öğrenebilirim?

Nasıl Arapça Öğrenebilirim?

Arapça, tarihin en köklü dillerinden biridir. İslam’ın dünya üzerinde ilerleyişi Arapçanın yayılıp gelişmesine ön ayak olmuş, orta çağda bilim ve felsefenin dili haline gelmesini sağlamıştır. Günümüzde 420 milyon insanın ana dili olmakla beraber, bir milyar Müslümanın da ibadet dilidir. Dolayısıyla dünya geneline bakıldığında en fazla kullanılan ve bilinen dillerden biri olma özelliğini hala kaybetmiş değildir. Diğer taraftan hem İslam’ın dili olması hem de Arap diasporasının her geçen gün daha geniş coğrafyalara yayılması sebebiyle insanların öğrenmek istediği başlıca dillerden bir tanesidir.

Bu makalemizde Arapça öğrenmek isteyenler fakat ne yapacağını bilmeyenler için yol gösterici ip uçlarını bir araya getireceğiz. Faydalanılabilecek kaynakları toplarken, rehber niteliğinde bilgiler vereceğiz.

Başlayalım…

Hangi Arapça?

Her dil kendi içerisinde belli sınıflara ayrılır. Halk dili, bilim dili, edebiyat dili gibi… Bu sınıflar içinde kullanılan dil aynı olsa da kavramlar farklı muhtevalara sahip olduğu için ya da sık kullanılmamaktan kaynaklı olarak unutulması nedeniyle birbirlerinden kısmen ayrılırlar. Aynı zamanda tarih içerisinde her dil kendisini revize eder. Yeni kelimeler alır, gereksiz kelimeleri dışlar, yeni terkipler, kavramlar ve deyimler edinir. Böylelikle herhangi bir dilin bugün kullanılan formu ile iki-üç asır öncesinde kullanılan formu arasında ciddi farklar bulunur. Tüm bu durumlar Arapça için de geçerlidir. Dolayısıyla Arapça da diğer diller gibi kendi içinde muhtelif formlar türetmiştir. Bunlara kısaca değinelim.

Modern Standart Arapça

Kısaca Modern Arapça olarak bilinir. Küresel bir özelliğe sahiptir. Arapça kendi içerisinde pek çok lehçe bulundurur. Her lehçe kendine has bir tarza sahiptir. Bu durum aslen Arap olanlar için dahi problem teşkil eder. Anlaşmayı kolaylaştırmak ve resmi işlemleri yürütebilmek adına Modern Arapça kullanılır. Bilim, edebiyat, sanat, siyaset ve medya gibi sahalarda Modern Arapça kullanılır. Bir başka tabirle Modern Arapça için resmi yazı dili de denebilir.

Klasik Arapça

Klasik Arapça, Arap dilinin en saf halidir. İslam dini Klasik Arapça olarak indirilmiştir ve Kuran’ın dili de tam anlamıyla Klasik Arapçadır. Günümüzde İslami ilimler tahsil eden ya da Kuran’ın muhtevasına hâkim olmak isteyen kimseler tarafından tercih edilmektedir.

Ammice ya da Halk Dili

Arap coğrafyalarında kullanılan Arapça aynı değildir. Her bölgenin kendine has bir lehçesi vardır. Bahis mevzuu tüm lehçeleri kapsayan dile genel anlamda Ammice denmiştir. Yani Mısır’da halkın kullandığı lehçe ile Fas’ta halkın kullandığı lehçenin ortak ismidir Ammice. Ammice de kendi içerisinde muhtelif kısımlara taksim edilir ki bunlar birkaçı: Doğu Akdeniz Arapçası, Mısır Arapçası, Mağrip Arapçası, Mezopotamya Arapçası ve Körfez Arapçasıdır. Dünya genelinde toplamda 19 adet Arapça lehçesi bulunmaktadır.

Peki Ne Yapalım?

Arapça öğrenmeye karar verdiyseniz yapmanız gereken ilk şey, hangi Arapça olduğunu netleştirmek. Modern Standart Arapça mı, Klasik Arapça mı yoksa Ammice mi? Hangisi?

Bu noktada aşağıdaki tavsiyeler işinize yarayabilir;

1- Eğer ticaret, medya-iletişim, eğitim, siyaset, seyahat gibi alanlarda faaliyet göstermek istiyorsanız Modern Standart Arapçayı tercih edebilirsiniz. Çünkü Modern Arapça tüm Arap ülkelerinin ortak dili olmakla beraber Birleşmiş Milletlerin resmi statüde kabul ettiği tek Arapça dil formudur. Modern Arapça ile resmi işlerinizi yapabilir, kitap yazabilir, dergi çıkarabilir, program düzenleyebilir (televizyon, sempozyum, uluslararası konferans vs.) ve çeşitli girişimlerde bulunabilirsiniz.

2- Kuran dilini öğrenmek, İslami ilimler eğitimi almak (Tefsir, Fıkıh, Hadis, Kelam, Akaid vs.) ya da yazılmış eski Arapça literatürü okumak istiyorsanız Klasik Arapça eğitimi alabilirsiniz.

3- Tek bir Arap ülkesi ile ticaret yapmak, herhangi bir Arap ülkesinde yaşamak, evlenmek, Arapça konuşan halktan kimselerle ilişki kurmak istiyorsan Ammice öğrenebilirsin. Ammice halkın dilidir. Yerel bazı unsurlara yani ağzı ve şive detaylarına sahiptir. Her ülkede farklı şekilde kullanılır. Bu sebeple hedef kitlesini doğru tespit edip, eğitim tercihini Ammice’den yana kullanabilirsin.

Arapça Öğrenme Yolları

Her Arapça türü için yerleşik bazı eğitim sistemleri vardır. Modern Arapça ile Ammice’nin arasında net farklar bulunması nedeniyle ikisinin eğitim yöntemi haliyle birbirinden farklı olacaktır. Bu başlık altında öğrenmek istediğiniz Arapça türüne göre bazı tavsiyeler vereceğiz.

Modern Standart Arapça Nasıl Öğrenilir?

Hem küresel hem de ortak dil olması nedeniyle Modern Arapça diğerlerine nazaran daha fazla tercih edilmektedir. Haliyle Modern Arapça eğitimi veren kurumların sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Bunun yanı sıra hatırı sayılır bir literatür oluşturulmuştur.

Kurum ve yayın bazlı tavsiyelerimiz şunlardır:

1- Modern Arapça eğitimi veren kurumlar;
a- İlahiyat fakültelerinin hazırlık sınıfları.
b- Akdem İstanbul
c- İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi

2- Modern Arapça öğreten kitaplar:
a- Kendi Kendine Arapça Öğrenimi (set), Cantaş Yayınları
b- Modern Arapça Öğretimi (set), Ahmet Meydan
c- Arapça Modern Metinler ve Çözümlemesi, Emrullah İşler

3- Modern Arapça eğitimi veren YouTube kanalları:
a- Modern Arapça Dünyası
b- Abdüssamet Bakkaloğlu
c- Arapça Sevenler
d- Mahmut Süleyman

4- Modern Arapça Okuma ve Pratik Siteleri:
a- Telaffuz.com
b- Memrise.com
c- Utalk.com

Klasik Arapça Nasıl Öğrenilir?

Genellikle İslami ilimler eğitimi almak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Bu sebeple Klasik Arapça, ülkemizde eğitim veren medreselerin olmazsa olmazıdır. Eğitim sistemleri, müfredatları ve yöntemleri birbirlerinden farklı olsa da amaçları aynıdır bu kurumların. Dolayısıyla Klasik Arapça eğitimi veren kurumların başında medreseler gelmektedir. Osmanlı medreselerinden bugüne kadar Klasik Arapça ilme girişin anahtarı olarak görüldüğü için pek çok yöntem geliştirilmiş ve yüklü bir müfredat oluşturulmuştur.

Kurum ve yayın bazlı tavsiyelerimiz şunlardır:

1- Klasik Arapça eğitimi veren kurumlar:
a-  İlmiye Vakfı
b- İSAR: İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı
c- İSM: İlimler ve Sanatlar Merkezi
d- İFAM: İlmi ve Fikri Araştırmalar Merkezi

2- Klasik Arapça Öğreten Kitaplar:
a- Arapçayı Öğreten Kitap, Mehmed Maksudoğlu
b- Arapça Dilbilgisi, Mustafa Meral Çörtü
c- Arapça Cümle Kuruluşu ve Tercüme Tekniği, Mustafa Meral Çörtü

3- Klasik Arapça eğitimi veren YouTube kanalları:
a- Darulilim
b- Muhsin Özalpdemir
c- Klasik Düşünce Okulu

4- Klasik Arapça Okuma ve Pratik Siteleri:
a- Al Kunuz.com
b- Al Dirassa.com
c- Learn Arabic.com

Ammice Nasıl Öğrenilir?

Modern ve Klasik Arapçaya nazaran Ammice daha az tercih edilmektedir. Üniversitelerin Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinde uzmanlık dalı olarak öğretilen Ammice genelde şifahi yolla edinilmektedir. Dil eğitimi için yurt dışına giden öğrenciler, gittikleri yerdeki yerel dili,  halkla konuşarak öğrenmekte, dilin inceliklerini pratik yaparak elde etmektedirler. Bunun yanı sıra kısıtlı da olsa kimi kurumlar bu eğitimi vermekte, öğrenilmek istenen lehçe için kimi kitaplar bulunmaktadır.

1- Ammice eğitimi veren kurumlar:
a- Udemy, Konuşulan Arapçanın Kısa Yolu (Suriye Lehçesi)
b- Çağrı Dil Okulu (Suriye Lehçesi)

2- Ammice öğreten kitaplar
a- Ammice, Ammar Sbinati
b- Arapçanın Lehçeleri, Akdem

3- Ammice eğitimi veren YouTube kanalları:
a- Mohammed Bayraktar
b- ArabicWorld1
c- Muhsin Özalpdemir

4- Ammice Okuma ve Pratik Siteleri: Açık kaynaklarda Ammice metin çözümlemeleri yapan ve pratik uygulamaları barındıran bir site şimdilik bulunmamaktadır. Ammice pratik yapmanın en güzel yolu öğrenilmek istenen lehçeyi konuşan bir arkadaş edinmek ya da lehçenin aktif şekilde kullanıldığı bir ülkeye seyahat etmektir.

Arapça Öğrenme Teknikleri

Yeni bir dil öğrenmek, diğer öğrenme becerilerinden farklıdır. Dil öğrenme eylemi, beynimizin sol alın bölgesinin arkasında yer alan ve Broca Alanı adı verilen kısım ile gerçekleşir. Yani dil eğitimi almak ve öğrenmek istediğimizde, beynimizdeki dil edinme kabiliyetini yöneten bu bölgeyi aktif hale getiririz. Dolayısıyla ezber yapmak, matematik öğrenmek, edebiyat ve tarih çalışmaktan kısmen farklı bir durumdur dil öğrenimi. Haliyle eğitim sürecini kolaylaştırmak adına zaman içerisinde bazı pratik teknikler ortaya çıkmıştır. Yazımızın bu kısmında Arapça öğreniminde fayda sağlayacak öğrenme tekniklerini ele alacağız.

Alfabeyi Öğrenin!

Yazarak öğrenmenin, dinleyerek ya da görerek öğrenmekten çok daha etkili olduğu bilimsel bir gerçektir. Yazı faaliyeti esnasında hem birçok duyu organımız devreye girer hem de zihnimiz büyük bir odak performansı göstererek öğrenmeye çalıştığımız bilgileri kalıcı şekilde kaydeder. Dolayısıyla yazmak, öğrenmenin en iyi yollarından biridir. Bu sebeple Arapça çalışmaya başlamadan önce alfabeyi iyi öğrenmek gerekir. Çünkü Latin alfabesinden farklı olarak Arap alfabesindeki harflerin başta, ortada ve sonda yazılışları farklıdır. İmla açısından hatalarımızı minimuma düşürmek için bu kuralları iyi öğrenmemiz gerekir.

Peki alfabeyi en kolay şekilde nasıl öğrenebiliriz?

1- Öncelikle harfleri dinlemeniz ve telaffuz şekillerini iyi öğrenmeniz gerekir. Çünkü Arap alfabesindeki harflerin telaffuzu, pek çok noktada Latin alfabesinden farklılık arz etmektedir.

Harflerin telaffuzu noktasında aşağıdaki YouTube kanallarından destek alabilirsiniz:
a- Arapça Kolay
b- Sıfırdan Arapça

2- Harflerin başta, ortada ve sonda yazılışlarını iyi kavramanız gerekir. Kolay ve anlaşılır anlatımı ile aşağıdaki kitaplar size yardımcı olacaktır:
a- Sıfırdan Arapça Öğreniyorum, Necla Yasdıman
b- Arapçayı Öğrenenler İçin Kolay İmla, Zeynep Say-Nura Yamaç 

3- Bol bol yazı pratiği yapmanız gerekir. İlk etapta her ne kadar istediğiniz şekilde yazamasanız da pratik yaparak bu sorunu aşabilirsiniz. Yazı pratiğinizi geliştirmek için aşağıdaki kaynaklarda yer alan şemaları kullanabilirsiniz:
a- elcolline.com
b- pinterest.com

4- Günümüzde basılı materyal kullanımı git gide azalmaktadır. Bu sebeple Arap alfabesini bilgisayar üzerinde de kullanmanız gerekir. Aşağıdaki kaynaklar Arapça klavye kullanımında işinizi kolaylaştıracaktır.
a- Klavyenizi Türkçeden Arapçaya nasıl geçireceğinizi öğrenmek için tıklayın.
b- Detaylı olarak Arapça klavye kullanımını öğrenmek için tıklayın.

Bol Bol Kelime Ezberleyin!

Kelime, bir dilin en önemli öğesidir. Aslında dil, kelimelerden oluşur. Ne kadar kelime bilgisi o kadar iyi öğrenim anlamına gelir. Bu sebeple modern dil öğrenim teknikleri arasında kelime ezberi büyük ehemmiyet arz etmektedir. Kelime yapılarını iyi bilen, çok fazla kelimeye hâkim olan herkes istediği dili kolayca öğrenebilir. Aynı durum Arapça için de geçerlidir. Hatta dünyanın en köklü ve gelişmiş dillerinden biri olması itibariyle Arapça öğreniminde kelime ezberi iki kat daha önemlidir.

Kelime ezber ve öğreniminde neler yapabiliriz?

1- İlk olarak Türkçedeki Arapça kelimeleri tanımakla başlayın. Çünkü Türkçede günlük konuşma dilinde kullandığımız kelimelerin yaklaşık %40’ı Arapçadır. Genel itibariyle bakıldığında ise Türkçede kullanılan Arapça kelimelerin sayısı 6500’dür. Dolayısıyla kelime  öğrenimine aşina olduğumuz kelimeler ile başlamak işimizi kolaylaştıracaktır. Aşağıdaki kaynaklarda Türkçede kullanılan Arapça kelimeleri bulacaksınız:

a- Dosya 1
b- Dosya 2

2- Sıklıkla karşılaşılan nesneleri öğrenmek faydalı olacaktır. Ev eşyaları, organlar, çevremizdeki ağaç, çiçek ve hayvanlar, yağmur, kar, bulut gibi… Aşağıdaki kaynaklarda sık karşılaşılan kelimeleri bulacaksınız:
a- Tuka Tv
b- İbrahim Esen

3- Yakınınızda bulunan nesnelere post-itler yani yapışkan kağıtlar yapıştırabilirsiniz.
4- Kendinize günlük ya da haftalık kelime ezberi hedefi koyun! Hedefinize ulaşmadan pes etmeyin!
5- Her ne kadar dil öğrenimine yeni başlasanız da ilk etapta Arapça-Türkçe ya da Türkçe-Arapça sözlükleri sık kullanmayın. Daha çok Arapça-Arapça sözlükler kullanın. Aşağıdaki kaynak ve uygulamalar size yardımcı olacaktır:
a- Arapça-Arapça Sözlük, Akdem Yayınları
b- Arapça-Türkçe Sözlük, Serdar Mutçalı
c- Tevakku
d- Almaany

6- Arapça terkip, atasözü, deyim ve yerleşik kalıpların ezberlenmesi de son derece önemlidir. Arap dilinin mantığını kavramak açısından bu tür yaygın kullanıma sahip terkipleri öğrenmek faydalı olacaktır. Bahsi geçen noktalarda aşağıdaki kaynaklar kullanılabilir:

a- Fonksiyonel Kelimeler 2-4, Abdüssamet Bakkaloğlu
b- Arapça Atasözleri ve Deyimler Kitabı, İlyas Karslı
c- Modern Arap Dilinde Atasözleri ve Deyimler Sık Kullanılan Kalıplar, Cantaş Yayınları

7- Kelime ezberleten uygulamaları kullanın! Aşağıdaki uygulamalar size yardımcı olacaktır:
a- Arapça Öğren
b- Arapça Kelime Kitabı
c- Kuran Flash Cards

8- Cebinizde, çantanızda ve her daim yanınızda taşıyabileceğiniz kelime kartları hazırlayın. Ön ve arkasına Arapça-Türkçe olarak yazdığınız kelimeleri sık sık tekrarlayın, zihninizde benzer kelimeler ve nesnelerle eşleştirmeye çalışın. Unutmayın kelime ezberinin püf noktası çokça tekrar yapmaktır.

Dil kartı hazırlamak yerine aşağıdaki matbu çalışmalardan da istifade edebilirsiniz:

a- 1001 Arapça Kelime
b- Arapça Dil Kartları

Arapça Film ve Dizi İzleyin!

Modern dil öğrenim teknikleri arasında film izleme yöntemi gramer öğreniminden önce gelmektedir. Bu sebeple gramer bilgisi almadan fasih Arapça konuşulan filmleri izlemekte fayda vardır.

1- Her filmde ayrı bir üslup bulunur. Kimi filmlerde diyaloglar çok kısayken kimilerinde ise çok uzundur. Diğer taraftan konuşma hızı da filmden filme değişiklik arz etmektedir. Bu noktada film seçimine dikkat etmek gerekir. İlk olarak sinema filmi yerine dizilerin tercih edilmesi, dil uyumu açısından faydalı olacaktır. Aşağıdaki çizgi film dizileri giriş seviyesinde tercih edilebilir:

a- Salahaddin Eyyübi, Türkçe-Arapça Altyazılı
b- Sünger Bob
c- Küçük Prens 

2- İzlediğiniz filmleri durdurarak, yeni kelimeleri defterinize not alın. Yine terkip, fonksiyonel kelime, atasözü ve deyimler gibi kalıpları da not almayı unutmayın.
3- Filmdeki dikkatinizi çeken kısımların ekran görüntülerini alabilirsiniz. Ya da cümlelerin telaffuzunu unutmamak için GIF alabilir, tekrar tekrar izleyerek karakterin konuşma üslubunu tekrar edebilirsiniz.
4- Filmin kısa bir bölümünü alt yazısız izleyebilir, ardından o bölümün Türkçe halini izleyerek ne kadar anladığınızı test edebilirsiniz. Bu alıştırmayı en fazla bir dakikalık bölümler üzerinden yapın. 

Gözlerinizi Kapatın ve Dinleyin!

Dil becerilerini geliştirmek adına izlemek kadar dinlemek de önemlidir. Bir dil özü itibariyle şifahi olarak aktarılır. Çocuklarımız dilimizi bizden dinleyerek öğrenir. Bu sebeple dil öğreniminde, dinleme pratikleri büyük önem arz etmektedir. Aşağıdaki kaynakları yapacağınız alıştırmalarda kullanabilirsiniz. Anlamasanız bile günde en az 30 dakika dinlemekten vazgeçmeyin.

a- TRT Arapça
b- Al-jazeera
c- RT Arabic

Gramer Öğrenin!

Bir dili tam anlamıyla öğrenmek için gramer bilgisi olmazsa olmazdır. Gramer kelimeleri yan yana getirerek anlamlı birer cümle oluşturmamızı sağlayan kural ve kaidelerin genel adıdır. Arapçada kelime ile ilgilenen Sarf İlmi ve cümle kurulumunu ele alan Nahiv İlmi, gramerin alt dalları sayılır. Dolayısıyla dilin inceliklerini öğrenebilmek adına Sarf ve Nahiv ilimlerini öğrenmek elzemdir.

Peki gramer öğrenmek adına neler yapabilirsiniz?

1- Sarf ve Nahiv eğitimi veren kurs ve medreseleri tercih ederek periyodik bir dil eğitimine başlayabilirsiniz.
2- Ücretli ve ücretsiz olmak üzere online Arapça dersleri alabilirsiniz. Aşağıdaki ücretsiz online eğitimler ile Arapçayı kendi başınıza öğrenebilirsiniz:

a- Klasik Arapça Dersleri, Aziz Ençakar
b- Arapça Gramer Dersleri, Salih Zeki Keş
c- Arapça Tekellüm

3- Teorik gramer kitapları vasıtasıyla, otodidakt olarak Arapçayı öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki kaynaklar öğrenim sürecinde size yardımcı olacaktır:

a- Arapça Dilbilgisi/Sarf, Mustafa Meral Çörtü
b- Arapça Dilbilgisi/Nahiv, Mustafa Meral Çörtü
c- Arapça Dilbilgisi/Sarf-Nahiv, Mehmet Maksutoğlu 

4- Ekip çalışması ile gramer öğrenebilirsiniz. Kimi formlar tarafından başlatılan ortak Arapça öğrenme çalışmalarına katılabilirsiniz. Aşağıdaki siteye üye olarak, siz gibi Arapça öğrenmek isteyen yüzlerce kişiyle birlikte çalışabilirsiniz:
a- Karabük Üniversitesi Dil Kültür Kulübü 

Konuşarak Pratik Yapın!

Dil öğreniminde konuşma becerileri en fazla aksatılan kısımdır. Genelde gramer ve kelime çalışmalarına daha fazla önem verilir. Yazma ve anlama kabiliyeti geliştirilir. Fakat konuşma alışkanlığı ertelenerek, bu becerinin ilerlemesi engellenir. Halbuki bir dili anlamak ve yazmak kadar konuşmak da önemlidir.

Dil öğreniminin ilk aşamasında konuşma pratiğine dair olanakların oluşturulması elzemdir. Arapça konuşulan ülkelere gitmek her ne kadar konuşma açısından önemli görülse de, olmazsa olmaz değildir. Gelişen teknoloji sayesinde imkanlar her geçen gün artmakta, diğer taraftan Arap nüfusu yaşadığımız bölgelerde çoğalmaktadır. Tüm bunları fırsat bilerek konuşma becerilerimizi geliştirebilir ve ana dili Arapça olanlarla rahatlıkla iletişim kurmaya başlayabiliriz.

1- Çevrenizde Arapça konuşan -ana dili Arapça olması ve fasih konuşması önemlidir- kimselerle arkadaşlık kurabilirsiniz.
2-Arapça konuşma fırsatı tanıyan online sitelerden yararlanabilirsiniz. Günümüzün en aktif sitelerin biri olan Cambly bunun için birebirdir.
a- Cambly

3- Yine online ortamda Arapça konuşan kimselerle arkadaşlık kurabilir, dilinizi geliştirmek için iletişim sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki site sizin için iyi bir başlangıç olabilir:
a- Arapça Deposu 

Arapça Hikâye Kitapları Okuyun!

Arapça kitaplara başlamak için çok ileri seviyeye ulaşmanıza gerek yoktur. Dil öğrenenlerin en büyük çekincelerinden bir diğer ise öğrenilen dilin kitaplarını okumaktır. Genelde yabancı dildeki kitapları alıp okumak için tüm dil eğitiminin bitirilmesi gerektiğine inanılır. Ne var ki bu büyük bir yanılgıdır. Çok temel bilgiler alındıktan hemen sonra kitapları okumaya gayret göstermek gerekir. Her seviyeye göre okuma literatürü mevcuttur. Aşağıdaki kitap ve set tavsiyeleri giriş seviyesi için uygundur:

a- Arapça Hikayeler 1 (İlk Düzey), Amir el-Şeyh-M. Yasin Can
b- Arapça Hikayeler 1. Kur (5 Kitap), Kathban Evren
c- Hikayelerle Arapça Öğreniyorum Serisi, Karma Kitaplar 

Hikayeleri okurken; yeni öğrendiğiniz kelimeleri not etmeyi, fişlemeyi, Türkçeleriyle karşılaştırmayı, sözlük kullanma alıştırmaları yapmayı unutmayın.

Pratik Uygulamalardan Yararlanın!

Yavaş fakat etkili şekilde Arapça öğrenebilmek için uygulamaları tercih edebilirsiniz. Kelime, terkip, atasözü, deyim, gramer ve dilin her yönüne ait bilgilerin, alıştırmaların olduğu uygulamalar disiplinli kullanılması durumunda size fayda sağlayacaktır. Aşağıdaki akıllı telefon uygulamalarını indirebilir ve Arapça çalışmaya başlayabilirsiniz:

a- Memrise; Eğlenceli Dil Öğrenimi
Android için tıklayın.
iOS için tıklayın.

b- Mondly:
Android için tıklayın.
iOS için tıklatın.

c- Quizlet:
Android için tıklayın.
iOS için tıklayın.

Arapça Öğreneceklere Altın Tavsiyeler

1- Dil öğreniminde en gerekli unsur cesarettir. Sonra istikrar ve kararlılık. Cesur olun, hangi dil olursa olsun en iyi şekilde öğrenecek kapasiteye sahipsiniz.

2- Sistemli olun! Az fakat devamlı olarak çalışırsanız istediğiniz her dili öğrenebilirsiniz. Şayet dil öğrenmeye ciddi bir merak güdüsü ya da kültürel birikim gayesi ile başladıysanız günlük on dakikanızı ayırarak bir yılda büyük merhale kat edebilirsiniz.

3- Gramerden korkmayın! Arapça gramerin zor olduğu söylenir. Bu doğrudur fakat Arapça öğreniminin vazgeçilmez tarafı gramer bilgileri değildir.

4- Konuşmaktan çekinmeyin! Arapça bilen herkesle konuşun. Kendi kendinize konuşun. Duvarlarla konuşun. Hata yapmaktan korkmadan, çekinmeden ve usanmadan. Sonunda ölüm yok ne de olsa.

5- Pratik olun! Çevrenizdeki her şey sizin dil pratiği yapmanızı sağlar. Aklınıza gelen bir fikri Arapça ifade edin mesela. Gördüğünüz nesneler üzerinden cümleler kurun.

6- Ülkemizdeki bazı haber sitelerinin Arapça uzantıları da var. Haber okuyacaksanız onları tercih edin. Ya da yukarıda tavsiye ettiğimiz Arapça sitelerinden boş zamanlarınızda makaleler okuyun.

7- Dinlemekten vazgeçmeyin. Müzik dinler gibi Arapça dinleyin. Anlamasanız da olur, yeter ki kulağınız aşina olsun.

8- Son olarak ne olursa olsun pes etmeyin. Dil öğrenimi uzun bir süreç ve sabır isteyen meşakkatli bir iştir. Doğru. Ama diğer taraftan insan zihnini en fazla geliştiren, bilgilendiren ve ufuk açan faaliyet olduğunu unutmayın. Dil öğreniminde en büyük motivasyon kaynağı, bir dil öğrendiğinizin bilincinde olmaktır.

Bu makaleyi okuyanlar için tavsiye yazı: “Arapça Okuma Hızını Arttırma Teknikleri”

Kaynaklar

1- Orta Çağ İslam Dünyasında Bilim ve Gelişmesi, Chickh Bouamrane, çev. Hüseyin Şimşek, İstem, Yıl:7, Sayı: 14, 2009.
2- Wikipedia, Arapça: Coğrafi Dağılım Maddesi.
3- oggito.com, Diller Neden Değişir Makalesi.
4- telaffuz.com, Arapçada Lehçe Farklılıkları.
5- wafid.com, Modern Standart Arapça Makalesi.
6- türkedebiyatı.org, Lehçe, Şive, Ağız, Dil Nedir? Makalesi.
7- Modern Dönemde Arap Dili, Subhi es-Salih, çev: Bünyamin Aydın, Journal of İslamic Research, Sayı: 24, 2013.
8- Ammice Fasihin Bozulmuş Hali Midir?: Fasih-Ammice Diyalektiğinin Tarihsel Serüveni, Ahmet Kaplan, Bilimname XXXVIII, 2019.
9- İlahiyat Fakültelerinde Arapça Eğitimi ve Araştırmaları ile İmam Hatip Liselerinde Arapça Eğitimi ve Sorunları Çalıştaylarının Değerlendirilmesi, Muhammed Vehbi Dereli, Nüsha, Sayı:9, 2003.
10- Medreseler ve İlahiyat Fakültelerindeki Arapça Öğretiminin Dinamikler Bağlamında Değerlendirilmesi, İbrahim Usta, Akademik Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, Cilt:5, Sayı:4, 2012.
11- şehirisifkulubu.com, İstanbul’da Klasik İslami İlimler Eğitimi Veren Kurumlar Makalesi.
12- islamveihsan.com, Arapça Öğrenme Teknikleri Makalesi.
13- suffagah.com, 7 Adımda Arapça Öğrenmek Makalesi.
14- Farklı İki Açıdan Arapça: Fusha ve Avamca, Musa Alp, Tek Dilli ve İki Dilli Sözlükler, S.88-109.
15- webrazzi.com, YouTube Videolarını GIF Yapma Makalesi.
16- Ana Dili Arapça Olmayanlara Arapça Öğretiminde Başarılı Yöntem ve Stratejiler, Ahmet Derviş Müezzin, Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 28, 2016.
17- Ali Tantavi’nin Arapça Eğitimine Dair Görüşleri, Cemal Aydın, Şarkiyat Mecmuası, 2011.
18- Ana Dili Arapça Olmayanlara Arapça Öğretiminde, Uzaktan Eğitim Alanında Sosyal Medya Faktörü, International Journal of Kurdish Studies 5 / 1 (Ocak 2019).
19- İlahiyat Fakültesi Lisans Öğrencilerinin Arapça Eğitimi Hakkındaki Görüşleri, Atik Aydın, Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı: 11, 2020.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

eMedrese bir İlmiye Vakfı projesidir.