e-Medrese

YDS ve YÖKDİL Sınavları Arasındaki Farklar Neler?

26.11.2021

YDS ve YÖKDİL sınavları dil bilgisi ve becerisini ölçen en popüler sınavlardır. Üniversite okuyan ya da bitiren bir kimsenin bu sınavların ismini duymamış olması neredeyse imkansızdır. Bu yazıda YDS ve YÖKDİL sınavlarının ne olduğu, kimlerin girebileceği, sınavların geçerlilik süresi ve hangi sahalarda kullanıldıklarına dair bilgiler paylaşacağız.

YDS ve YÖKDİL sınavları dil bilgisi ve becerisini ölçen en popüler sınavlardır. Üniversite okuyan ya da bitiren bir kimsenin bu sınavların ismini duymamış olması neredeyse imkansızdır. Bu yazıda YDS ve YÖKDİL sınavlarının ne olduğu, kimlerin girebileceği, sınavların geçerlilik süresi ve hangi sahalarda kullanıldıklarına dair bilgiler paylaşacağız.

YDS Sınavı Nedir?

Öncelikle YDS’nin açılımı “Yabancı Dil Sınavı”dır. Ülkemizde ÖSYM tarafından belirli periyotlarla hazırlanmakta ve yine aynı kurum vasıtasıyla sınav yurt genelinde icra edilmektedir. YDS 2013 yılına kadar KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı) olarak bilinmekteydi. 2013 yılından sonra yeni yönetmelik ile beraber isim değişikliği gerçekleştirildi. Sınavın amacı katılımcıların dil seviye ve yetkinliklerini ölçmek bu meyanda bir puan belirleyebilmektir.

YDS Sınavı Kaç Dilde Yapılmaktadır?

Ülkemizde YDS sınavı toplam 23 dilde yapılmaktadır. Sınav yapılan diller ise şunlardır; Arapça, Almanca, İngilizce, Fransızca, Çince, Bulgarca, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca, İspanyolca, Korece, Lehçe, Japonca, İtalyanca, Macarca, Sırpça, Rusça, Portekizce, Ukraynaca, Yunanca, Rumence.

YDS Sınavı Yılda Kaç Kez Yapılmaktadır?

YDS sınavı yılda iki kez yapılmaktadır. Bunlardan ilki bahar döneminde Mart ayında, ikincisi ise güz döneminde Eylül ayında gerçekleştirilmektedir. Fakat iki sınav için belirlenen diller farklı olup, her sınavda tüm diller için kontenjan açılmamaktadır.

YDS Sınavına Kimler Girebilir?

YDS sınavına girebilecek kimseleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Üniversitelerin yüksek lisans programlarına kaydolmak isteyen lisans öğrencileri ya da mezunları.
2- Yine üniversitelerin doktora programlarına kaydolmak isteyen yüksek lisans öğrencileri ya da mezunları.
3- Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlı Sınavı (DUS)’a girmek isteyen tıp öğrenci ve mezunları.
4- Doçent, doktora ve sanatta yeterlilik almak isteyen adaylar.
5- Bir kamu kurumunda çalışıp dil tazminatı almak ya da yurt dışı hizmetinde bulunmak isteyenler.
6- Kamu personeli adayı olan ve çalışacakları kurumun talebi doğrultusunda yabancı dil seviyelerini belirlemek isteyenler.
7- Arap Dil ve Edebiyatı mezunu olan ve öğretmen olarak atanmak isteyenler.
8- Hiç kurumla ilişiği olmayan fakat sadece dil seviyesini tespit etmek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunu olan kimseler.

YDS Sınavına Nasıl Başvurulur?

YDS sınavı ÖSYM tarafından koordine edildiği için kayıtlar ÖSYM’nin resmî sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Sınav ücretleri ise yine site üzerinden ya da ÖSYM’nin belirlemiş olduğu bankaların ATM’lerinden gerçekleştirilebilir. YDS sınav tarihlerini kontrol etmek ve kayıt yapmak için tıklayabilirsiniz.

YDS Sınavı Nerelerde Geçerlidir?

YDS sınavı üniversitelerin yüksek lisans, doktora, sanat ve yeterlilik kısımları, dil becerileri isteyen kamu kurumları, yurt dışı kamu hizmetleri, yeminli tercümanlık büroların ve Arap Dili ve Edebiyatı mezunlarının öğretmenlik atamalarında geçerlidir.

YDS Sınavı Kaç Yıl Geçerlidir?

Güncel yönetmeliğe göre YDS sınavının 5 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. Tüm kurum ve kuruluşlar için geçerli olan bu sürenin dolması durumunda tekrar sınava girilmesi gerekmektedir.

Dil Tazminatı Nedir, Dil Tazminatı için YDS Geçerli Midir?

Dil tazminatı kamu görevlilerinin dil bilgi, beceri ve seviyelerine göre maaşlarına ek olarak almış oldukları ödemedir. Dil tazminatının miktarı, dil seviyesine göre değişiklik arz etmektedir. İlgili kararnameye göre dil seviyeleri aşağıdaki gibidir:

1- 90-100 Puan – A
2- 80-89 Puan – B
3- 70-79 Puan – C
4- 60-69 Puan – D
5- 50-59 Puan – E

Bu puan sınıflandırmalarına göre dil tazminatı ödenmektedir. YDS sınavı, dil tazminatı için geçerli olmakla beraber, geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu sürenin sonunda sınava tekrar girilmesi gerekmektedir.

YDS Sınavı Nerelerde Yapılır?

YDS sınavı büyük illerin tamamında yapılmaktadır. İhtiyaca göre yeni illerde sınav merkezi açılmaktadır. Sınavların yapıldığı il ve ilçelerin güncel listesi için tıklayabilirsiniz.

e-YDS Sınavı Nedir?

e-YDS, YDS sınavının çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen halidir. 2014 yılından beri uygulanmaktadır.

e-YDS’nin YDS’den Farkı Nedir?

e-YDS’nin, YDS’ye göre hemen hiçbir farkı bulunmamaktadır. Sadece online ortamda gerçekleştirilmekte ve üç farklı ilde yapılmaktadır.

e-YDS Sınavının Yapıldığı Yerler Nelerdir?

e-YDS sınavı, halihazırda İstanbul, Ankara ve İzmir’de ÖSYM’nin Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) gerçekleştirilmektedir.

e-YDS Sınavı Nerelerde Geçerlidir?

e-YDS sınavı hem teorik hem de pratik anlamda YDS’den farksızdır. Yani YDS’de kaç soru ve soru tipi varsa aynılarını e-YDS’de de görürüz. Bu sebeple YDS’nin geçerli olduğu tüm alanlarda e-YDS de geçerlidir.

YÖKDİL Sınavı Nedir?

YÖKDİL’in açılımı Yüksek Öğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’dır. Önceleri Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanmakta ve Anadolu Üniversitesi tarafından icra edilmekteydi. Fakat 2019 yılı itibariyle ÖSYM tarafından yapılmaktadır.

YÖKDİL Sınavı Kaç Dilde Yapılmaktadır?

YÖKDİL sınavı YDS sınavından farklı olarak toplamda 4 dil üzerinden yapılmaktadır. Bu diller: Arapça, Almanca, Fransızca ve İngilizcedir.

YÖKDİL Sınavı Yılda Kaç Kez Yapılmaktadır?

YÖKDİL sınavı tıpkı YDS gibi yılda iki kez yapılmaktadır.

YÖKDİL Sınavına Kimler Girebilir?

YÖKDİL sınavı aşağıda kriterler içinde bulunan herkes girebilir:

1- Üniversitelerin yüksek lisans programlarına kaydolmak isteyen lisans öğrencileri ve mezunları.
2- Üniversitelerin doktora programlarına kaydolmak isteyen yüksek lisans öğrencileri ve mezunları.
3- Doçent, doktora ve sanatta yeterlilik almak isteyen adaylar.
4- Üniversitelerde akademik yükseltmelerde, akademik dil yeterliliği istenen adaylar.

YÖKDİL Sınavına Nasıl Başvurulur?

2019 yılına kadar YÖKDİL başvuruları Anadolu Üniversitesinin resmî sitesi üzerinden yapılmaktaydı. Günümüzde tıpkı YDS’de olduğu gibi ÖSYM’nin resmî sitesi üzerinden başvurular yapılabilmektedir.

YÖKDİL sınav duyurularını takip etmek ve başvuru yapmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

YÖKDİL

YÖKDİL Sınavı Nerelerde Geçerlidir?

YÖKDİL sınavı üniversitelerin yüksek lisans, doktora ve doçentlik başvurularında geçerlidir.

YÖKDİL Sınavı Kaç Yıl Geçerlidir?

YÖKDİL sınavının geçerlilik süresi tıpkı YDS’de olduğu gibi 5 yıldır.

Dil Tazminatı için YÖKDİL Geçerli Midir?

Bu yazının yazıldığı tarihte yani 18.10.2021’de YÖKDİL, dil tazminatı ve yurt dışı hizmet başvurularında geçerli değildir.

YÖKDİL Sınavı Nerelerde Yapılır?

İstanbul’da 5, Ankara 2 sınav merkezi olmak üzere 30 ilde toplam 35 sınav merkezinde yapılmaktadır. Duruma göre sınav merkezlerinde değişiklik olabilmektedir. Bu merkezlerin güncel listesini öğrenebilmek için tıklayabilirsiniz.

YDS ve YÖKDİL Arasındaki Farklar Nelerdir?

Öncelikle her iki sınav da dil seviyesini tespit etmek gayesiyle icra edilir. Fakat aralarında kısmi farklılıklar bulunur. Bu farklar sebebiyle kimileri YDS’yi tercih ederken kimileri ise YÖKDİL sınavını tercih etmektedir.

Peki YDS ve YÖKDİL’i birbirinden ayıran temel faktörler nelerdir?

Alan Ayrımı

YÖKDİL sınavında Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimlerine göre uzmanlık alanları bulunur. Aday sınava girmeden önce bu uzmanlık alanlarından birini seçmek zorundadır. YDS’de ise böyle bir ayrım bulunmamakla beraber tüm adaylar genel alan sınavına tabi tutulur.

Soru Tipi Farklılıkları

Her iki sınavda da 80 soru bulunmaktadır. Bununla beraber adaylara 180 dakikalık bir süre tanınmaktadır. Fakat YÖKDİL’de, YDS’ye göre iki farklı soru tipi bulunmaktadır. Bunlardan biri diyalog soruları, diğeri ise eş anlamlı cümleyi bulma sorularıdır.

Soru Sayısı Farklılıkları

YDS ve YÖKDİL’de, iki soru tipinin haricinde kalan tüm soru tipleri aynıdır. Fakat bu soru tipleri üzerinden sorulan soru sayıları ise farklıdır. Örneğin; paragraf soruları YDS’de 4×5 olmak üzere 20 iken, YÖKDİL’de 3×5 olmak üzere toplamda 15’tir. YDS’de Arapçadan Türkçeye ve Türkçeden Arapçaya olmak üzere tercüme soruları 6 iken, YÖKDİL’de 12’dir.

İki sınav arasındaki bu farklar, kimileri tarafından YÖKDİL’in avantajları olarak addedilse de sıkı bir disiplin çerçevesinde çalışmayan ve gerekli alt yapıyı oluşturamayan kimselerin başarılı olabildiği görülmemiştir. Sınavda başarılı olabilmenin formülü YDS’ye de YÖKDİL’e de aynı ehemmiyetle çalışmaktır.

Bu makaleyi okuyanlar için tavsiye yazı: “YDS ve YÖKDİL Çalışma Teknikleri

Referanslar

https://www.osym.gov.tr/TR,8789/hakkinda.html
https://www.remzihoca.com/kpds-nedir
https://tus.doktorbun.com/tus-nedir/
https://www.remzihoca.com/dus-nedir
https://www.memurlar.net/haber/639839/butun-yonleriyle-yabanci-dil-tazminati.html
https://teftis.ktb.gov.tr/TR-264548/kamu-kurum-ve-kuruluslarinin-yurt-disinda-surekli-gorev-.html
https://www.osym.gov.tr/TR,12674/e-sinav-merkezleri.html
https://www.anadolu.edu.tr/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

eMedrese bir İlmiye Vakfı projesidir.