YDS ve YÖKDİL Çalışma Teknikleri
YDS ve YÖKDİL Çalışma Teknikleri
- Arapçaya Dair Her Şey - 11 Ocak 2022
- İlahi Dinlere Göre Başörtüsü Meselesinin Değerlendirilmesi - 10 Ocak 2022
- Arapça Sözlük Kullanım Teknikleri - 8 Aralık 2021
İçindekiler
YDS ve YÖKDİL Çalışma Teknikleri
Her şeyden önce YDS ve YÖKDİL sınavları üst düzey sınavlardır. İyi bir puan alabilmek için dil seviyenizi yukarılara taşımanız ve sınavda tüm potansiyelinizi kullanmanız gerekir. Ülkemizde Arapça bilen pek çok kişi, hem YDS’yi hem de YÖKDİL’i kolayca yapabileceği zannına kapılmakta fakat ilk sınavda acı bir gerçekle karşılaşmaktadır. Çünkü YDS ve YÖKDİL kişinin dil becerilerinin tamamını test eden, ayrıntılara önem veren sınavlardır. Bu yazımızda YDS ve YÖKDİL sınavlarına çalışmanızı kolaylaştıracak ön açıcı bilgiler paylaşacağız. İstifade edebileceğiniz kaynakları, program ve uygulamaları bir araya getirirken, kendi disiplininizi oluşturmanızı sağlayacak tavsiyelerde bulunacağız.
Gramer Altyapısı Oluşturma

Gramer bilgisi YDS ve YÖKDİL sınavlarının adeta anahtarı mesabesindedir. Bu sınavlarda öncelik metinlerin anlamında değil, yapısındadır. Arapçanın sistematik gramer yapısı, cümledeki en ufak sorunları bile göstermekte, böylelikle enerji israfına yol açmadan çözümünü mümkün kılmaktadır. YDS ve YÖKDİL’e çalışacaksınız ilk olarak gramer altyapınızı sağlamlaştırmanızı öneririz. Fakat iyi bir gramer bilgisinden maksat, gramer kitaplarındaki bütün dilbilgisi kurallarını ezberlemek değildir. Zira YDS ve YÖKDİL kişiden bu kadar geniş çaplı bir bilgi beklememektedir. Yapılması gereken, temel seviyedeki kuralları bilmek yani cümlenin öğelerini tanımak, cümle içindeki konumlarını tespit edebilmek ve dolayısıyla yapısal bir sorunu fark edecek kadar analiz yapabilme kabiliyetini geliştirmektir.
Arapça Gramer Çalışmaları için Tavsiyeler:
1- YouTube Kanalları:
a- Aziz Ençakar
b- Arapça Eğitimi
c- Arapça Tekellüm
2- Gramer Kitapları
a- Arapça Dilbilgisi/Sarf-Nahiv-Edatlar, Mustafa Meral Çörtü:
b- Arapça Cümle Kuruluşu ve Tercüme Tekniği, Mustafa Meral Çörtü
c- Arapça Dilbilgisi-Nahiv, Hüseyin Günday-Şener Şahin
3- Soru Bankaları:
a- Arapça Soru Bankası, Mustafa Akman
b- Arapça Soru Bankası, Akdem Yayınları
c- Arapça Dilbilgisi Soru Bankası, Cantaş Yayınları
Kelime ve Kelime-Kalıp Bilgisi
YDS ve YÖKDİL’den yüksek puan alabilmenin ikinci sırrı ise kelime bilgisidir. Bu sınavlardaki kelime yelpazesi oldukça geniştir. Dolayısıyla sıkı bir kelime çalışması gerekmektedir. Fakat yine kelime bilgisinden kasıt çok fazla kelimeyi ezberde tutmak değil, sınava yönelik olarak öğrenilen kelimeleri cümle içinde kullanabilme, o kelimelerin edatlarını tanıyabilmektir.
Daha iyi kelime öğrenmek için neler yapabilirsiniz, tıklayın.
YDS ve YÖKDİL Sınavlarında Çıkan Kelimelere Çalışmak
YDS ve YÖKDİL’e çalışırken, önceki sınavlarda kullanılan kelimelere çalışmak önemlidir. Fakat bu tek başına yeterli bir yöntem değildir. Sınav mantalitesini kavramak ve pratik yapmak adına ilk olarak bu kelimelerden başlamanızı tavsiye edebiliriz. Aşağıdaki linklerde YDS ve YÖKDİL’de çıkan kelimelerin listesi bulunmaktadır:
a- https://bit.ly/3jfhFDm
b-
Daha geniş çaplı bir çalışma ve çözümlemeli bir kitap için aşağıdaki kaynağı tercih edebilirsiniz:
a-
Aktif Olarak Sözlük Kullanmak
Kelime bilgisini geliştirmek için sözlük kullanmak YDS ve YÖKDİL çalışmalarında büyük önem arz etmektedir. Kelimelerin doğru manalarını öğrenebilmek, farklı çeşitlerini görebilmek ve müradiflerine vakıf olabilmek adına sözlük YDS ve YÖKDİL adaylarının adeta başucu kitabıdır.
Arapça sözlük kullanma teknikleri için tıklayın.
Aşağıdaki sözlüklerden çalışmalarınızda istifade edebilirsiniz:
1- Matbu Sözlük Tavsiyeleri:
a- el-Mu’cemu’l-esâsî
b- el-Mu’cemu’l-vasît
c- el-Müncid fi Lügati ve’l-alâm

Kelimelere Kalıp Olarak Çalışmak
Arapça kelimelerin pek çoğu yanlarına gelen kelimelerle farklı anlamlara bürünür. Yani bir kelime cümle içerisindeki durumuna göre değişik anlamlar alabilir. Dolayısıyla kelimelerin farklı anlamlar alma durumlarını bilmezsek, hata yapma oranımız yükselecektir. Bu konuya “Eşdizim” denmektedir. Eşdizim, Arapçadaki المتلازمات اللفظية – المتصاحبات gibi ifadelerin Türkçe karşılığıdır. Anlamsal ya da sözdizimsel bağlılıkları ifade etmektedir. Kısaca sözcüklerin, asıl anlamlarının cümle içerisindeki kullanımlarında esas manalarının değişmesi durumunu anlatmaktadır.
Örnek verecek olursak:
أساء kelimesinin anlamı, “kötü oldu” demektir. Fakat bu kelimenin asıl anlamını değiştiren beş farklı kelime bulunmaktadır. Bunlardan biri: الفهم kelimesidir. Tek başına “kötü olmak” anlamına gelen أساء kelimesi الفهم kelimesi ile birlikte kullanıldığında “yanlış” manasını kazanmaktadır. Dolayısıyla iki kelime birlikte “yanlış anladı” anlamını vermektedir. Bu noktada kelimelerin eşdizimsel özelliklerini de dikkate alarak çalışmak gerekmektedir.
Çalışmanızda aşağıdaki kaynaklardan istifade edebilirsiniz:
a- Yaygın Eşdizimleriyle Arapça Anahtar Fiiller, Enes Balı-H. Hüseyin Köksal
b- Mustafa İsmail Dönmez
Kelimelere Harfi Cerleriyle Çalışmak
Eşdizim konusuna benzer şekilde, Arapça kelimelerin anlamlarını değiştiren bir diğer faktör de harfi cerlerdir. Cümle içinde kelimelerin yardımcı edatları mesabesindeki harfi cerler, bitiştikleri kelimelerde anlam farklılıklarına yol açabilmektedir. Diğer taraftan YDS ve YÖKDİL’de sadece harfi cer bilgisini sınayan sorular bulunmaktadır. Dolayısıyla kelime bilgisini geliştirirken, harfi cerler konusuna da ayrıca çalışmak ehemmiyet arz etmektedir.
Harfi Cerler konusunda aşağıdaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz:
1- Harfi Cerli Fiiller için Tavsiye Kitaplar:
a- Arapçada Harfi Cerli Fiiler
b- En Çok Kullanılan Harfi Cerli Fiiller, Ayhan Kaya
c- Arapça- Harfi Cerler, Abdussamet Bakkaloğlu
2- YouTube Kanalları:
a- İbrahim Oruç Arapça Dersleri
b- Kolay Arapça
Fonksiyonel Kelimelere Çalışmak
Zamirler, ismi işaretler, ismi mevsuller gibi edatlar fonksiyonel kelimeler içerisinde değerlendirilmektedir. Fonksiyonel kelimeler cümle içerisinde çok fazla kullanılmakla beraber, sıradan kelimelerden çok daha fazla ehemmiyet arz etmektedir. Fonksiyonel kelimeler de YDS, YÖKDİL çalışmalarında ayrıca ele alınması gereken konulardan biridir. Bu noktada aşağıdaki kaynaklardan istifade edebilirsiniz:
a- YDS Arapçası-Fonksiyonel Kelimeler 2, Abdüssamet Bakkaloğlu
b- Örnekleriyle Arapçada Bağlaçlar, Hüseyin Yazıcı

Arapça Medya Kelimelerine Çalışmak
YDS ve YÖKDİL sınavlarında medya diline hâkim olmak artı puan kazandırmaktadır. Sınavda verilen metinlerde kullanılan kimi kelimeler, Arapça medya diline ait olup, gündelik kullanımdan farklı anlamlar ifade etmektedir. Aşağıdaki kaynaklar medya dili ve kelimelerini öğrenmek adına faydalı olacaktır:
a- Arapça Medya Lügatı, Eşvak Behjet
b- el-Halil Medya Sözlüğü, Halil Uysal
c- Arapça medya metinleri okumak için al-Jazeera’yı tercih edebilirsiniz
Modern Dilde Kullanılan Atasözleri ve Deyimlere Çalışmak
YDS, YÖKDİL sınavlarında sıkça karşımıza çıkan bir başka unsur ise atasözleri ve deyimlerdir. Atasözleri ve deyimler klasik tercüme mantığı ile anlaşması zor olan yerleşik kalıplardır. Dolayısıyla ayrıca ele alınması gereken bir konudur. Çalışmanızda aşağıdaki kaynaklardan istifade edebilirsiniz:
a- Modern Arap Dilinde Atasözleri ve Deyimler, Muhammed Samir-Ahmed Fuad
b- Arapça Atasözleri, Mahmud Süleyman
c- Arapça Atasözleri ve Deyimler Kitabı, İlyas Karlı

Okuma Becerilerini Geliştirmek
YDS ve YÖKDİL sınavlarında önemli olan bir diğer unsur ise okuma becerileridir. 180 dakikalık sınavda her bir soru başına düşen süre 2.25 dakikadır. Sorulardan bazıları kısa olsa da pek çoğu uzun paragraflardan oluşmaktadır. Dolayısıyla sınava giren adayların ekseriyeti sınav süresinden şikâyet etmekte ve istenen zamanda soruların tamamını çözememekten rahatsızlık duymaktadır. Bu noktada yapılması gereken ilk şey okuma hızımızı arttırmak ve anlama kabiliyetimizi güçlendirmektir.
Okuma hızınızı arttırmak için neler yapabilirsiniz, tıklayın.
Sınav öncesinde okuma pratikleri yapmak için aşağıdaki kaynakları kullanabilirsiniz:
a- Arapça Hızlı Okuma, Musa Yıldız-Nurettin Ceviz
b- Arapça Modern Metinler ve Çözümlemeleri, Emrullah İşler-Musa Yıldız
Dinleme Becerilerini Geliştirmek
YDS ve YÖKDİL’e hazırlanırken Arapça dinlemek, Arapça metinlere aşina olmak noktasında son derece önemlidir. Her gün belirli periyotlarla (en az yarım saat) dinleme yapabilir, anlama kabiliyetinizi arttırabilirsiniz.
Dinleme hızınızı arttırmak için neler yapabilirsiniz, tıklayın.
Dinleme noktasında aşağıdaki Arapça yayın yapan kanallardan istifade edebilirsiniz:
a- TRT Arapça
b- Al-jazeera
c- RT Arabic
Çokça Soru Çözmek
Her sınavda olduğu gibi YDS ve YÖKDİL sınavlarında da soru çözme pratiklerinin bolca yapılması gerekir. Çözülen her soru, sınav adayını bir adım daha başarıya yaklaştırmakta, gireceği sınavın adeta provasını yapmasını sağlamaktadır.
Soru çözme hızınızı arttırmak için neler yapabilirsiniz, tıklayın.
Çıkmış Sorulara Çalışmak
Çıkmış sorular, gireceğimiz sınavlarda karşılaşacağımız soruların mantalite olarak hemen hemen aynılarıdır. Dolayısıyla soru çözme çalışmalarında önceliğiniz, geçmiş yılların sınavları olursa işiniz biraz daha kolaylaşacaktır.
Aşağıdaki linkten geçmiş yılların çıkmış sorularına ulaşabilirsiniz:
a- YDS çıkmış sorular:
b- YÖKDİL çıkmış sorular:
YDS ve YÖKDİL için matbu ya da dijital ortamda pek çok deneme kitapçığı bulunmaktadır. Fakat maksimum faydayı sağlamak adına güvenilir kaynakları kullanmak gerekmektedir. Kimi kaynaklar, ÖSYM’nin sınav anlayışından çok uzak bir şekilde hazırlanmakta bu da sınava hazırlanan adayların gereksiz enerji israf etmesine neden olmaktadır.
Aşağıdaki kaynakları soru çözme çalışmalarınızda kullanabilirsiniz:
a- YDS Arapça Çözümlü ve Açıklamalı, Muhsin Özalpdemir-Cemal Abdullah Aydın
b- Arapça Soru Bankası, İbrahim Özay
Soru Tiplerini Ayırmak
Hem YDS’de hem de YÖKDİL’de toplam 10 farklı soru çeşidi bulunmaktadır. Sınavda sorulan 80 soru bu 10 çeşit sorulardan üretilmektedir. Dolayısıyla kimi soru tiplerinde 10-15, kimi soru tiplerinde ise 5-6 adet soru bulunmaktadır.
Bu soru çeşitlerinden size kolay gelenleri ve sizi zorlayanları tespit edin. Sıra koyun. Sonra bu sıralamaya göre enerjinizi en az tüketecek çözüm yöntemini oluşturun. Örneğin, boşluk doldurma soruları kitapçıkta ilk sırada olmasına rağmen, son sıraya alabilir, daha zor olan paragraf sorularını öne çekebilirsiniz. Böylelikle sınavda hem zaman yönetimi noktasında sorun yaşamaz hem de enerjinizi mümkün olan en iyi şekilde kullanabilirsiniz.
YDS ve YÖKDİL Adaylarına Tavsiyeler
YDS ve YÖKDİL’e Bireysel Çalışacaklar Neler Yapabilir?
YDS ve YÖKDİL sınavlarında başarılı olabilmek için öncelikle Arapça bilmek gerekir. Arapça öğreniminin ardından ileri seviye hazırlık çalışmalarıyla bu sınavların üstesinden gelinebilir. YDS ve YÖKDİL sınavlarındaki format, temel seviye Arapça bilgisiyle iyi bir puan almayı engellemekte, adaylardan daha sıkı bir çalışma temposu ve daha derin bir bilgi birikimi istemektedir.
Arapça öğrenmek için neler yapabileceğinizi görmek için tıklayabilirsiniz.
Diğer taraftan her ne kadar Arapçaya hâkim olsanız da bu sınavlar için bir rehber eşliğinde hazırlanmanızı tavsiye ederiz. Günümüzde pek çok kurum ve kuruluş YDS, YÖKDİL için online hazırlık dersleri vermektedir. Rehber eşliğinde çalışmak size sistem ve disiplin katacak, aklınıza takılan her şeyi kolayca sormanızı sağlayacaktır. Fakat imkanlar el vermediğinde elbette bireysel çalışma düzeninizi yapabilir ve kendi başınıza sınava hazırlanabilirsiniz.
Bu noktada kendi disiplin ve sisteminizi oluşturabilmek adına sizler için tavsiyelerimiz şunlar olacaktır:
Konu Bazlı Çalışma
Sınava hazırlıkta sizin için en önemli olan şey konulara hâkim olmaktır. Konu odaklı çalışırsanız, ilerlemeniz daha kolay olacak ve daha düzenli periyotlar belirleyebileceksiniz.
Aşağıdaki kaynaklardan istifade edebilirsiniz:
a- YÖKDİL, YDS Arapçası Anahtar Kitap, Abdüssamet Bakkaloğlu
b- Adım Adım Arapça YDS, Basel Swed
Bağlaç ve Edatlara Önem Verin!
Harfi cerler, müteradif kelimeler, eşdizimler ve fonksiyonel kelimelere ait kaynaklar elinizin altında olsun. Konu bazlı çalışırken gereken yerlerde edatlarla ilgili bilgilere yer verin.
Alıştırma Kaynaklarını İhmal Etmeyin!
Konu ve edat-bağlaç çalışmalarınızın hemen akabinde yukarıda tavsiye ettiğimiz alıştırma kaynaklarına geçin ve kendinizi test edin.
Medya Sözlüğünü, Atasözleri ve Deyimleri Unutmayın!
Yine yukarıda verdiğimiz kaynakları kullanarak her gün yeni medya kelimeleri ve atasözleri öğrenin.
Soru Çözün!
Çalışmanızın hangi evresinde olursanız olun mutlaka her gün soru çözmeye kendinizi alıştırın. Çözümlü kitapları mutlaka takip edin. Soru çözümü yapan videolar izleyin. İlk etapta çıkmış soruları bitirmeye çalışın.
Dinleyin ve İzleyin!
Yine her gün mutlaka Arapça haberler dinleyin, çok kısa da olsa Arapça videolar izleyin.
Ücretsiz Dersleri Takip Edin!
Online ücretsiz YDS ve YÖKDİL kurslarından faydalanın. Çalıştığınız konuyu o videolarla pekiştirin.
Örnek Çalışma Çizelgesi

YDS ve YÖKDİL çalışmaları için kendinize günlük olarak bir çizelge hazırlayın ve istikrarla takip edin. Bir çalışma çizelgesi hazırlayabilmek adına aşağıdaki örneği kullanabilirsiniz.
Çizelgedeki veriler, asgari çalışma disiplini baz alınarak oluşturulmuştur.
1- Her gün bir gramer konusu çalışın. (İzafet, İsmi Mevsul, Marife, Nekre vb.) Gramer konularından sonra sınavda çıkan soru tiplerini konu olarak belirleyin. Her gün birine çalışın. (Cümlede Boş Bırakılan Yerleri Doldurma, Tercüme Soruları, Paragraf Sorular v.)
2- Günde 20 kelime ezberi 20 harfi cer, 10 eşdizim, 10 atasözü ve 10 medya kelimesi çalışması yapın. Alıştırma kaynaklarını kullanarak bilgilerinizi pekiştirin.
3- İlk haftalar günlük 5, ilerleyen haftalarda günlük 25 soru çözün ve kaynaklardan yararlanarak bu soruların çözümlerini test edin.
4- Her gün belirlediğiniz video kaynaklarından bir gramer videosu ve bir soru çözüm videosu izleyin.
5- Her gün bir adet Arapça modern metin tercümesi yapın.
6- Her gün yarım saat Arapça dizi-film izlemesi yapın.
7- Her gün yine mutlaka yarım saat Arapça haber dinleyin.
8- Sınava bir ay kala her gün bir tane deneme çözün ve 180 dakika içinde bitirmeye çalışarak, sınav provası yapın.
Hazırladığınız çalışma düzenini asla aksatmayın. YDS ve YÖKDİL’de başarı elde etmenin en kolay yolu istikrarlı çalışmaktır.

YDS ve YÖKDİL’e Bireysel Çalışacaklar için 10 Kaynak Tavsiyesi
YDS ve YÖKDİL’e bireysel çalışmaya karar verdiyseniz aşağıdaki kaynakları mutlaka elinizin altında bulundurun. Çalışmalarınızı bu kaynaklar üzerinden yapın.
1- YÖKDİL, YDS Arapçası Anahtar Kitap, Abdüssamet Bakkaloğlu
2-
3- YDS Arapçası Fonksiyonel Kelimeler, Abdüssamet Bakkaloğlu
4- Örnekleriyle Arapçada Bağlaçlar ve Yapılar, Hüseyin Yazıcı
5- Yaygın Eşdizimleriyle Arapçada Anahtar Fiiller, H. Hüseyin Köksal-Enes Balı
6- Arapça Gramer Özetli Soru Bankası, Ahmet Şen-Ramazan Önal
7- Arapça Soru Bankası Harfi Cerli Fiiller, Hüseyin Günday-Fadime Kavak
8-
9- Arapça Atasözleri ve Deyimler Kitabı, İlyas Karlı
10- Çıkmış Soru ve Deneme Kaynakları:
a- YDS çıkmış sorular
b- YÖKDİL çıkmış sorular
c- YDS Arapça Deneme, Ahmet Gemi-Aslam Jankır
d- Arapça 10 Özgün Deneme Sınavı, AKDEM Yayınları
Bu makaleyi okuyanlar için tavsiye yazı: “Medya Arapçası Öğrenme Yöntemleri”